RoNaQCI – Prima infrastructură de comunicații cuantice din România

La data de 28 martie 2023 Universitatea POLITEHNICA din București a organizat conferința de lansare a proiectului RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure destinat dezvoltării primei infrastructuri de comunicații cuantice din România.

 

roiectul RoNaQCI, coordonat de Universitatea POLITEHNICA București, este finanțat în cadrul programului  Europa Digitală, apelul EU Secure Quantum Communication Infrastructure (DIGITAL-2021-QCI-01) – Deploying advanced national QCI systems and networks, cu un buget de 10 MEuro.

RoNaQCI  este în curs de implementare de către un consorțiu format din 30 de parteneri, printre care şi UAIC. Consorțiul îşi propune sӑ dezvolte prima infrastructură de comunicații cuantice din România, cu scopul de a căuta soluții la cele mai importante provocări ale digitalizării. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet şi va pune la dispoziție mediul fizic pentru comunicațiile cuantice, precum şi integrarea cu rețeaua clasică. Proiectul îşi propune, de asemenea, să realizeze studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de rețele. Un rol important al UAIC pentru realizarea și implementarea de module de formare în noile tehnologii cuantice. UAIC împreună cu TUIASI vor implementa o infrastructură de comunicații securizată  între cele două universități și Spitalul “Sf. Spiridon”.

Comunicat de presă – lansare proiect RoNaQCI