Constantin Bedreag (1883-1965)

S-a născut în comuna Rusca din județul Vaslui, pe 5 august 1883. A fost elev al Liceului Național în perioada 1897-1901, apoi după patru ani și-a luat licența în științe în 1905 la Universitatea ieșeană.

Imediat după absolvire a fost numit asistent la Laboratorul de Electricitate al Facultății de Stiințe, condus de savantul Dragomir Hurmuzescu. După o specializare la Paris, între anii 1911 și 1914, Constantin Bedreag revine în țară unde ocupă un post de conferențiar la Facultatea de științe din Iași. În 1919, a obținut titlul de doctor în științe, iar peste un an a fost numit profesor suplinitor. Din anul 1926, devenind profesor titular, C.G.Bedreag și-a indreptat activitatea spre domeniul fizicii teoretice. După aproape 40 de ani de activitate rodnică în domeniul fizicii, C.G.Bedreag a fost obligat să iasă la pensie, în 1941. După fondarea Filialei Iași a Academiei Romane, a fost încadrat colaborator științific al Secției de Cercetări Fizice.

Aici, în cei peste 12 ani cât a lucrat, a publicat 28 de lucrări. Activitatea sa științifică s-a axat pe cercetări asupra razelor X și a continuat cu efectul lor fotoelectric. Studiul acestui ultim efect al razelor X a constituit și teza sa de doctorat.

A elaborat o serie de cursuri și manuale didactice pentru învățământul liceal și universitar: Cursul de fizică experimentală, Cursul de electricitate generală, Cursul de meteorologie și hidrodinamică, Cursul de fizică teoretică – calculul vectorial și mecanică fizică, Gravitație.

A efectuat cercetări în domeniul fizicii atomice, moleculare și a metalelor. S-a ocupat cu studiul spectrelor unor metale, clasificând o serie de linii spectrale ale cuprului și ale titanului. Cele mai multe dintre lucrările sale se referă la sistematizarea elementelor chimice care cuprind 23 de lucrări publicate între anii 1916 și 1962.

C. G. Bedreag este autorul valoroasei lucrări biobibliografice Bibliografia fizicii romane. Biografii (1957).

C. G. Bedreag a ținut un mare număr de conferințe cu caracter cultural și științific. A fost colaborator permanent al revistei științifice „Vasile Adamachi“, unde a publicat, intre 1911 și 1949, numeroase și variate articole.

Profesorul și omul de știință Constantin G. Bedreag s-a stins din viață pe 23 ianuarie 1963, la Iași.