Anunțuri

Evoluția ideilor în fizică

evolutie-idei-fizica

În semestrul al II-lea studenții sunt așteptați joi seara de la ora 18.00 la 20.00 în Laboratorul de Electricitate și Informatică la întâlnirile săptămânale ale cursului facultativ ”Evoluția ideilor în fizică” susținut de dl. prof. Alexandru Stancu.

Vom posta săptămânal structura cursului următor, iată câteva idei puse în discuție:

 • Evoluția civilizațiilor antice.
 • Primele scrieri. Epopeea lui Ghilgameș.
 • Istorie și preistorie.
 • Cât de corectă este imaginea noastră despre antichitate?
 • De ce s-a pierdut atât de mult din cunoașterea anticilor.
 • Religii politeiste și monoteiste.
 • Relația religie – știință pe parcursul istoriei.
 • Știința în evul mediu.
 • Renașterea și reforma.
 • Apariția științei. Galileo Galilei și Isaac Newton.
 • Știință și pseudoștiințe (astrologia, alchimia, etc.)
 • Revoluțiile industriale.
 • Știința în jurul anului 1900.

Mai multe la: http://stoner.phys.uaic.ro/courses/evolutia-ideilor-in-fizica/253-evolutia-ideilor-in-fizica-introducere.html

 

130 de ani de la nașterea profesorului Ștefan Procopiu

Vă invităm să participati la manifestările dedicate implinirii a 130 de ani de la nasterea prestigiosului om de știintă ieșean, fizicianul Ștefan Procopiu, care va avea loc în ziua de duminică, 19 ianuarie 2020, ora 11.00, în Sala „Stefan Procopiu” – Palatul Culturii Iași.

procopiu

Invitatie (1/2)

procopiu1

Invitatie (2/2)

procopiu2

 

Concert de colinde 2019

colinde

Concert de colinde
Amfiteatrul IV.13
Luni, 16 Decembrie
Ora 18.00

 

Noaptea Cercetatorilor 2019

zpd

Invitație specială: experimente și conferințe la Palas

Facultatea de Fizică vă invită la o seară specială, alături de copiii sau familia dumneavoastră.

În seara de 27 septembrie 2019 am pregătit un eveniment deosebit pentru copii isteți, care vor fi puși față în față cu experimente științifice atractive, colorate și uimitoare.

Ei sunt așteptați de la ora 18.00 până la ora de culcare în Parcul Palas.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment dedicat științei, curiozității și amuzamentului.

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Fizică, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul H2020.

Mai multe informații găsiți la adresa:

http://noapteacercetatorilor.ro/

Ne bucurăm și de prezența în mijlocul nostru a unor echipe de la Facultatea de Biologie și Facultatea de Chimie.

La nivel național evenimentul are loc în:

 • IASI: Parcul Palas
 • BUCURESTI: Parcul Lumea Copiilor, Muzeul Antipa
 • CLUJ NAPOCA: Bulevardul Eroilor (Zona statuii Lupoaica cu Pui)
 • CRAIOVA: Holul Central al Universității & Aula Mihai I
 • SIBIU: spatiile Universității Lucian Blaga, Cercul Militar Sibiu și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA
 • TIMIȘOARA: Universitatea de Vest, ExperimentariumTm, Observatorul Astronomic Timișoara

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment ce se desfășoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Tema anului 2019 este “Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

Evenimentul este finanțat prin programul Orizont 2020 pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene, prin grantul cu nr. 818795.

Coordonarea evenimentului este asigurată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și implementarea este realizată în colaborare cu Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timișoara, Institutul  National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației, Institutul de Fizica Atomica, Institutul  National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Științe Spațiale, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Institutul National de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică.

Vă așteptam!

 

Tabara Națională de Fizică, Astronomie și Astrofizică

 • Inspectoratul Scolar Judetean Suceava
 • Universitatea „Ștefan cel Mare“ Suceava
 • Facultatea de Fizică Iași
 • Societatea Științifică „Cygnus“ – centru UNESCO
 • Colegiul „Alexandru cel Bun“ Gura Humorului

au organizat în perioada 4-8 februarie 2019

 • Tabara Națională de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica“
 • Concursul Național de Fizică „Marin Dacian Bica“
 • Concursul Național de Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica“

în localitatea Voroneț din județul Suceava.

Invitație și Programul taberei

 

Zilele Porților Deschise – 13-17 aprilie 2019

zpd

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 13 – 17 aprilie 2019, „Zilele Porților Deschise”, un eveniment dedicat elevilor din clasele IX-XII, cu scopul de a se familiariza cu universitatea și activitățile acesteia. Evenimentul face parte din proiectul „Iași, Orașul Studenției Tale – Porți Deschise la Universitățile Ieșene” organizat de cele cinci universități publice din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

Link la pagina Zilele Porților Deschise la UAIC

Vă puteți înscrie pentru o vizită scurtă de 45 de minute la Facultatea de Fizică, accesând pagina http://www.uaic.ro/zpd/. Dacă doriți să faceți împreună cu elevii dumneavoastră o vizită mai lungă (1-2 ore) sau să vizitați anumite laboratoare, trimiteți un mesaj pe adresa fizica@uaic.ro.

 

Istoria descoperirilor stiintifice

Cursul facultativ Istoria fizicii (Istoria descoperirilor stiintifice), sustinut de domnul profesor Alexandru Stancu va avea loc in semestrul al doilea, in fiecare joi de la ora 18, in Holul Hurmuzescu-Procopiu.

Sunt invitati sa participe studenti la fizica (incepand cu anul al III-lea), dar si absolventi si studenti de la oricare alte facultati si orice alte persoane interesate.

descoperiri

 

Zilele Porților Deschise la Fizica – 29-30 martie 2018

porti-deschise
porti-deschise

Facultatea de Fizică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” a organizat, pe 29 si 30 martie, Zilele Porților Deschise la Fizica. Actiunea a fost precedata de activitati experimentale desfasurate in cateva licee si scoli din municipiul Iasi (Colegiul National Emil Racovita, Liceul Miron Costin, Scoala Alexandru cel Bun).

În cele doua zile ale manifestării, au trecut pragul facultății pe lânga vizitatorii individuali și 20 de grupuri organizate cu un total de peste 500 de vizitatori, în majoritatea lor elevi de liceu și gimnaziu, însoțiți de cadre didactice sau de părinți. Pe lângă vizitatorii din Iași, ne-am bucurat de prezența unor elevi din judetele Botosani si Suceava. Cei care au fost prezenți la eveniment au avut ocazia să ia parte la experimente de electricitate, magnetism, fizica plasmei, mecanică, optică, spectroscopie, electronică, termodinamică și au discutat cu membri ai facultatii noastre (profesori, cercetatori, doctoranzi sau studenti).