Conferinţa Naţională FTEM, 17 mai 2025

Facultatea de Fizică organizează în data de 17 mai 2025 ediția cu numărul 54 a Conferinței naționale Fizica şi Tehnologiile Educaţionale Moderne (FTEM).

Sectiunile conferintei FTEM sunt:

Didactică Preuniversitară (DPU) / Cercuri ale elevilor (CE)
Cercuri studențești (CS)

Programul celei de a LIV-a Conferinţe Naţionale
FIZICA ŞI TEHNOLOGIILE EDUCAŢIONALE MODERNE

Iași 17 Mai 2025

Online: utilizând Webex.com
Meeting number (access code): 2780 394 8403
Meeting password: FTEM2025online

În format fizic:

8:30 – 9:00 – Înregistrarea participaților (Hol Sala L1)
9:00 – 9:10 – Festivitatea de deschidere a lucrărilor conferinței (Sala L1 – Cristian Enăchescu)

Conferință invitată (Sala L1)
Moderator: Ionuț Topală
9:10 – 9:50 Fizica aplicată și tehnologiile emergente: perspective din cercetare și educație, Dr. Nicoleta Lupu, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică – IFT Iaşi (I1)

Conferințe plenare (Sala L1)
Moderator: Cătălin Agheorghiesei
9:50 – 10:05 Studiul particulelor pulverizate din descărcarea magnetron prin metoda Monte-Carlo, Mihai Octavian Buța, Claudiu Costin (O1)
10:05 – 10:20 Straturi subțiri de ZnON pentru aplicații foto-piezo-catalitice, Gabriel Andrișan, Alina Silvia Chiper, Vasile Tiron (O2)
10:20 – 10:35 Lichide tratate în plasmă la presiune atmosferică. Influența condițiilor de tratament asupra proprietăților lichidelor, Adela-Ștefania Toniță, Ioana Cristina Gerber (O3)
10:35 – 10:50 Proiectarea, optimizare și validare experimentală a unui dispozitiv imprimat 3D de măsurare a unghiului de contact static pentru studiul suprafețelor polimere obținute prin fabrica, Bianca Mihalea, Sara Farauanu, Vasile Raischii, Florin Bogdan Popa, Florian Cosmin Manea, Bianca Dumitrița Tatarcan, Andrei Vasile Năstuță (O4)

10:50 – 11:10 Pauză de cafea. Poză de grup.

Conferințe plenare (Sala L1)
Moderatori: Vlad Alexandru Lukacs, Cătălin Agheorghiesei
11:10 – 11:25 Augmentarea permitivității în compozitele dielectric-conductor pe bază de BaTiO3, Alexandra Mihaela Hriscu, Ina Turcan, Mihai Ciolan, Felicia Ghiorghiu, Vlad Alexandru Lukacs, Liliana Mitoșeriu (O5)
11:25 – 11:40 Modelarea stelelor neutronice în cadrul relativității generale, Loredana Nedelcu, Iordana Aștefănoaei (O6)
11:40 – 11:55 Obținerea de biosenzori cu cristale lichide ancorate pe substrat de alcool polivinilic modificat fizic, Alexandra Tamara Sutic, Marian Luțcanu, Cristina-Delia Nechifor (O7)
11:55 – 12:10 Analiza cu ajutorul Inteligenței Artificiale a electrocardiogramelor pentru depistarea aritmiei, Valentin-Mihai Lupu, Daria-Maria Aneculăesei, Alexandra-Elena Robciuc, Miruna-Maria Roșu, Cătălin Agheorghiesei, Carmen-Diana Cimpoeșu, Vlad-Alexandru Lukacs (O8)
12:10 – 12:25 Rolul reacțiilor nucleare în radioterapia cu ioni grei, Mihaela – Petronela Mîndrilă, Cătălin Borcia (O9)
12:25 – 12:40 Aplicații inovative ale microgravitației în terapia durerii cronice folosind hamacul terapeutic, Andreea-Tatiana Podaru, Laura-Marinela Ailioaie (O10)
12:40 – 12:55 Planuri de recuperare moderne pentru combaterea epidemiei de obezitate, Irina-Loredana Sava, Laura-Marinela Ailioaie (O11)

Sesiunea de postere (Hol Sala L1)
12:55 – 14:10 Moderatori: Dan-Gheorghe Dimitriu, Cătălin Agheorghiesei, Vlad Alexandru Lukacs, Ioan Dumitru

11:10 – 14:20 Închiderea conferinței

Mai multe informații pot fi găsite la adresa:

https://ftem.faculty.ro/

PERFECT RECENT AIR – miercuri, 30 aprilie 2025, orele 14:00, Sala Senatului

Miercuri, 30 aprilie 2025, în intervalul orar 14:00 – 15:00, în Sala Senatului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dl. ACS dr. Razvan Vasile ABABEI, cercetător în cadrul Laboratorului RA-06 de la Centrul de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici din Romania (RECENT AIR), va sustine prelegerea cu tema

Spintronic Devices for Reservoir Computing Platforms

Detalii suplimentare se regasesc la pagina web https://recent-air.uaic.ro/cercetare.php

link-ul specific pentru Perfect RECENT AIR Series
https://recent-air.uaic.ro/perfect_recentair_series.php?page=2&menu=seriesMenu

 

Conferință Mihaela GÎRTAN, Universitatea din Angers – 15 aprilie 2025

In data de 15 Aprilie 2025, de la ora 13:00 (Casa Universitarilor, Sala Simionescu) va invitam la o prezentare ținută de catre doamna Assoc. Prof. Hab. Mihaela Girtan, Angers University, France (2% Standford University World Scientist Rankins).

Tema întâlnirii: Criza energetică. Decizii si opțiuni pentru viitor

În contextul unei crize energetice globale tot mai accentuate, conferința își propune să prezinte câteva noțiuni fundamentale legate de conceptul de energie din punct de vedere fizic, cauzele și consecințele actuale ale modului de transformare si utilizare a energiei, precum și să exploreze soluțiile sustenabile pentru viitor. Un accent deosebit va fi pus pe rolul energiei solare si al electricității ca pilon esențial al noilor tehnologii, în special în domeniile comunicațiilor digitale și al inteligenței artificiale (IA).

Pe măsură ce rețelele de comunicații devin tot mai extinse și IA este integrată în tot mai multe domenii, cererea de energie electrică crește exponențial. Această tranziție tehnologică impune regândirea unor concepte si alegeri ale modului de viată si de dezvoltare precum si a alegerii resurselor de energie, eficienței energetice și a utilizării infrastructurii digitale.

Într-o lume în care știința joacă un rol esențial în modelarea prezentului și viitorului, este tot mai clar că direcțiile de cercetare nu sunt doar alegeri tehnice sau academice. Ele reflectă valori, priorități și viziuni asupra omului și societății. Astfel, știința, departe de a fi neutră, devine un domeniu profund conectat cu întrebările filozofice și sociale ale timpului nostru.

Ce vrem să construim ca societate? Ce riscuri acceptăm și ce beneficii urmărim? Ce înseamnă „progres” și pentru cine?
Dialogul dintre știință, filosofie și societate ne oferă șansa de a reevalua sensul progresului în termeni de beneficiu real pentru umanitate.
Din acest motiv, este esențial ca oamenii de știință să colaboreze îndeaproape cu filozofii, sociologii și ceilalți actori ai gândirii critice. Această interacțiune permite o înțelegere mai profundă a implicațiilor cercetării. Nu este suficient să întrebăm „ce putem face?”, ci trebuie să ne întrebăm și „ce este bine să facem?”.

Conferința este prezentata ca un subiect deschis pentru a dezbate ulterior cu publicul provocările și oportunitățile acestei transformări. Vor fi analizate scenarii posibile de tranziție energetică, cu accent pe inovație, digitalizare (da sau nu) și responsabilitate ecologică in acord cu ceea ce societatea își dorește ca perspective de viată pentru viitor.

 

Anunț burse semestrul al II-lea 2024-2025

Având în vedere Clarificările privind măsurile tranzitorii pentru aplicarea OME nr. 6463/2023 referitoare la acordarea burselor și a altor forme de sprijin financiar, transmise de conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (adresa UAIC nr. 6706/08.04.2025), în vederea asigurării unei aplicări consecvente și unitare la nivelul tuturor facultăților, vă aducem la cunoștință următoarele:

  • Bursele pentru rezultatele academice se vor acorda în baza selecției, așa cum a fost aceasta operată în luna octombrie a anului 2024, pentru o perioadă de un an;
  • Bursele sociale se vor acorda în baza selecției, așa cum a fost aceasta operată în luna octombrie a anului 2024, pentru o perioadă de un an;
  • Bursele pentru alte activități se vor acorda în baza selecției, așa cum a fost aceasta operată în luna octombrie a anului 2024, pentru o perioadă de un an, cu excepția cazului în care bursa a fost acordată printr-un act administrativ – decizia Rectorului cu caracter temporar, cum este cazul burselor pentru activități sociale derulate în campus;
  • Bursele pentru studenții români, români de pretutindeni și cetățeni străini se vor acorda în baza selecției anuale, așa cum a fost aceasta operată în luna octombrie a anului 2024.

Menținerea burselor acordate în primul semestru din anul universitar 2024-2025  este condiționată doar de păstrarea calității de student activ, fără suspendarea / întreruperea studiilor sau exmatricularea acestora, indiferent de rezultatele obținute la finalul sesiunii de examene din sesiunea ianuarie-februarie 2025.

Prin urmare, propunerile de burse sociale și burse de performanță pentru semestrul al II-lea al anului universitar 2024-2025, publicate pe site, sunt neaplicabile. Bursele acordate la începutul semestrului I din anul universitar 2024-2025 vor rămâne în plată și în semestrul al II-lea, conform precizărilor de mai sus.

Conferința „Profesorul Nicolae Titulescu la Iași”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează vineri, 28 martie 2025, ora 16.00, în Mansarda Muzeului UAIC (str. Titu Maiorescu, nr. 12), Conferința „Profesorul Nicolae Titulescu la Iași”.

Prezintă:

  • Conf. univ. dr. Carmen MOLDOVAN, Facultatea de Drept
  • Prof. univ.dr. Emerit George POEDE, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice
  • Conf. univ. dr Adrian VIŢALARU, Facultatea de Istorie

Moderatori: Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu ȘOITU și Conf. univ. dr. Ionuț NISTOR

Conferința face parte din seria „Conferințele UAIC” și este dedicată împlinirii celor 165 de ani de la fondarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Detalii sunt publicate pe site-ul UAIC, la adresa https://www.uaic.ro/event/conferintele-uaic-profesorul-nicolae-titulescu-la-iasi/

Educație și practică – baza carierei tale de succes!

Te invităm să participi la un eveniment de informare online, pentru a afla care sunt oportunitățile de formare oferite prin proiectul „Educație și practică – baza carierei tale de succes!” (GREEN EDU WORK UAIC)

10 martie 2025, ora 18:00, online (Teams, link de conectare: https://rb.gy/tyy1mb)

Procesul de selecție a început, iar studenții interesați, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, își pot depune deja dosarele, în format fizic sau online, până la data de 14 martie.

Pentru mai multe informații, accesați pagina proiectului:

https://cariera.uaic.ro/2025/03/04/anunt-privind-selectia-grupului-tinta-in-cadrul-proiectului-pentru-anul-universitar-2024-2025/

Conferința „Curajul tinerilor modelează Istoria: Revoluția Română din ’89”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Institutul Revoluției Române organizează miercuri, 26 februarie 2025, ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, conferința „Curajul tinerilor modelează Istoria: Revoluția Română din ’89”, susținută de Ioan SAVU, Alexandru MIRONOV și Petre ROMAN.

https://www.uaic.ro/event/conferinta-curajul-tinerilor-modeleaza-istoria-revolutia-romana-din-89-sustinuta-de-ioan-savu-alexandru-mironov-dorel-visan-si-petre-roman/ 

Granturi pentru tinerii cercetatori – Utrecht Network Young Researcher’s Grant

Secretariatul Utrecht Network anunță universitățile membre referitor la deschiderea competiției pentru acordarea unui număr de 20 de granturi (în cuantum de 1200 euro) tinerilor cercetători: https://utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/

Doctoranzii care nu sunt eligibili pentru stagii în Erasmus+ au posibilitatea de a candida pentru un stagiu cu o durată de minimum 1 lună într-una dintre universitățile membre în rețea. Stagiile se pot derula în perioada: 1 mai 2025 – 31 martie 2026 (inclusiv în perioada vacanțelor, dacă există un acord în acest sens din partea instituției gazdă).

Dosarele de candidatură se depun la Serviciul Relații Internaționale până la data de 14 februarie 2025 și includ: formularul de candidatură (disponibil la link-ul sus-menționat), accept din partea universității gazdă, recomandare din partea coordonatorului academic din UAIC, respectiv un CV și o scrisoare de motivație în limba engleză.

Fiecare dintre universitățile membre în Utrecht Network poate nominaliza maximum trei candidați pentru obținerea acestui grant, selecția finală urmând a fi realizată de către o comisie formată din specialiști din mai multe universități membre în rețea, în funcție de domeniile în care se încadrează temele de cercetare ale celor nominalizați.