In data de 15 Aprilie 2025, de la ora 13:00 (Casa Universitarilor, Sala Simionescu) va invitam la o prezentare ținută de catre doamna Assoc. Prof. Hab. Mihaela Girtan, Angers University, France (2% Standford University World Scientist Rankins).
Tema întâlnirii: Criza energetică. Decizii si opțiuni pentru viitor
În contextul unei crize energetice globale tot mai accentuate, conferința își propune să prezinte câteva noțiuni fundamentale legate de conceptul de energie din punct de vedere fizic, cauzele și consecințele actuale ale modului de transformare si utilizare a energiei, precum și să exploreze soluțiile sustenabile pentru viitor. Un accent deosebit va fi pus pe rolul energiei solare si al electricității ca pilon esențial al noilor tehnologii, în special în domeniile comunicațiilor digitale și al inteligenței artificiale (IA).
Pe măsură ce rețelele de comunicații devin tot mai extinse și IA este integrată în tot mai multe domenii, cererea de energie electrică crește exponențial. Această tranziție tehnologică impune regândirea unor concepte si alegeri ale modului de viată si de dezvoltare precum si a alegerii resurselor de energie, eficienței energetice și a utilizării infrastructurii digitale.
Într-o lume în care știința joacă un rol esențial în modelarea prezentului și viitorului, este tot mai clar că direcțiile de cercetare nu sunt doar alegeri tehnice sau academice. Ele reflectă valori, priorități și viziuni asupra omului și societății. Astfel, știința, departe de a fi neutră, devine un domeniu profund conectat cu întrebările filozofice și sociale ale timpului nostru.
Ce vrem să construim ca societate? Ce riscuri acceptăm și ce beneficii urmărim? Ce înseamnă „progres” și pentru cine?
Dialogul dintre știință, filosofie și societate ne oferă șansa de a reevalua sensul progresului în termeni de beneficiu real pentru umanitate.
Din acest motiv, este esențial ca oamenii de știință să colaboreze îndeaproape cu filozofii, sociologii și ceilalți actori ai gândirii critice. Această interacțiune permite o înțelegere mai profundă a implicațiilor cercetării. Nu este suficient să întrebăm „ce putem face?”, ci trebuie să ne întrebăm și „ce este bine să facem?”.
Conferința este prezentata ca un subiect deschis pentru a dezbate ulterior cu publicul provocările și oportunitățile acestei transformări. Vor fi analizate scenarii posibile de tranziție energetică, cu accent pe inovație, digitalizare (da sau nu) și responsabilitate ecologică in acord cu ceea ce societatea își dorește ca perspective de viată pentru viitor.
