RoNaQCI – Prima infrastructură de comunicații cuantice din România

15 mai 2023

Eveniment de lansare UAIC Quantum HUB

UAIC Quantum HUB al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este un centru nou educațional și de cercetare în domeniul tehnologiilor cuantice. UAIC Quantum HUB își va desfășura activitatea beneficiind de suportul centrului național de educație și de cercetare în domeniul tehnologiilor cuantice –Romanian National Quantum Centre din cadrul Universității Politehnica din București și al altor entități similare.

UAIC Quantum HUB face parte din rețeaua națională de centre educaționale și de cercetare în domeniul tehnologiilor cuantice dezvoltată de RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure, proiect coordonat de Universitatea Politehnica din București. Agenția ARNIEC asigură acces fizic la rețeaua RoEduNet prin care se va realiza distribuția cuantică de chei criptografice.

Date de contact UAIC Quantum HUB
Adresă: cam. 212, cladirea Corp A, et. I, Blvd. Carol I nr. 11, 700506, Iași, RO;
Dotări locaţie: 18 laptopuri , 1 PC, 1 proiector, echipamente networking;
Persoane de contact: Lector Dr. Paul Gasner;
Email/Tel: gasner@uaic.ro / 0232201009;

Detalii eveniment lansare UAIC Quantum HUB:

Participanti: Decan prof. dr. habil. Cristian ENĂCHESCU, Prodecan conf. dr. habil. Ionuț Cristian TOPALĂ,
conf. dr. Iordana AȘTEFĂNOAEI, conf. dr. Cristian Ioan BABAN, CS II Dr. Sorin TAȘCU, lect. dr. Daniel RADU,
lect. dr. Cătălin AGHEORGHIESEI, lect. dr. Paul GASNER, dr. Ciprian PÎNZARU
și reprezentanți ai Agenției ARNIEC/RoEduNet Iași: lect. univ. dr. Octavian RUSU, ing. Valeriu VRACIU

28 martie 2023

La data de 28 martie 2023 Universitatea POLITEHNICA din București a organizat conferința de lansare a proiectului RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure destinat dezvoltării primei infrastructuri de comunicații cuantice din România.

 

Proiectul RoNaQCI, coordonat de Universitatea POLITEHNICA București, este finanțat în cadrul programului  Europa Digitală, apelul EU Secure Quantum Communication Infrastructure (DIGITAL-2021-QCI-01) – Deploying advanced national QCI systems and networks, cu un buget de 10 MEuro.

RoNaQCI  este în curs de implementare de către un consorțiu format din 30 de parteneri, printre care şi UAIC. Consorțiul îşi propune sӑ dezvolte prima infrastructură de comunicații cuantice din România, cu scopul de a căuta soluții la cele mai importante provocări ale digitalizării. Suportul pentru infrastructură este asigurat de RoEduNet şi va pune la dispoziție mediul fizic pentru comunicațiile cuantice, precum şi integrarea cu rețeaua clasică. Proiectul îşi propune, de asemenea, să realizeze studii de caz avansate în colaborare cu partenerii din proiect, pentru a demonstra utilitatea unei astfel de rețele. Un rol important al UAIC pentru realizarea și implementarea de module de formare în noile tehnologii cuantice. UAIC împreună cu TUIASI vor implementa o infrastructură de comunicații securizată  între cele două universități și Spitalul “Sf. Spiridon”.

Comunicat de presă – lansare proiect RoNaQCI